Hideg görög előételek
A görög előtél, azaz meze olyan kis ételek választéka, amelyeket előételként szolgálnak fel. Görögországban, Cipruson és a Balkánon a mezé, a mezezés vagy a mezédhes (többes szám) kicsi, meleg vagy hideg, fűszeres vagy sós ételek sokasága. Például grillezett polip, salátákkal, szeletelt kemény tojással, fokhagymás kenyérrel, kalamata olajbogyóval, sült zöldségekkel, melitzanosalata (padlizsánsaláta), taramosalata, friss juh, kecske- vagy tehénsajtok.
A Meze-t általában Ouzo, Raki, Mastika vagy Tsipouro italok kísérik. De sörrel, borral és más alkoholos italokkal együtt is fogyasztható. A Cyprus Brandy (tisztán tálalva) Cipruson kedvelt ital, amely kíséri a meze-t!
Dolmades (rizzsel töltött szőlőlevél)
Az egyik legismertebb görög előétel a töltött szőlőlevél, amelyet Dolmának is neveznek. Az olívaolajjal készített és rizzsel töltött dolmákat általában hidegen, fokhagymás-joghurtos mártással szolgálják fel.
Egy adag: 5db
Dolmades (10db)
Nagyon népszerűek a töltött szőlőlevelek, amelyeket Dolmának is neveznek. Az olívaolajjal készített és rizzsel töltött dolmákat általában hidegen, fokhagymás-joghurtos mártással szolgálják fel.
Akciós adag: 10db
Pikáns fetasajtsaláta (kis adag)
Mindenki kedvence a fetasajtsaláta, ami nem más mint egy mediterrán körözött! Juhtúró és juhsajt megfűszerezve és némi jalapeno paprikával pikánssá téve. Jó ha tudod, hogy a görögök ezt a gyrosba is belekenik.
Kis adag: 160g
Pikáns fetasajtsaláta (nagy adag)
Mindenki kedvence a fetasajtsaláta, ami nem más mint egy mediterrán körözött! Juhtúró és juhsajt megfűszerezve és némi jalapeno paprikával pikánssá téve. Jó ha tudod, hogy a görögök ezt a gyrosba is belekenik.
Nagy adag: 280g
Makedon paprika fetával töltve
Makedon paprika (pepperoni) fetával töltve, olívaolajban
Egy adag: 100 g
Fetával töltött paprika válogatás
Az egyik legkedveltebb mediterrán antipasti, amely magában, meleg pitával vagy épp friss grillételek mellé is kiváló.
Egy adag: 160 g
Piros harang paprika fetával töltve
Pitenis Piros harang paprika fetával töltve
Egy adag: 100 g
Hummusz (kis adag)
A hummuszt gyakran fogyasztják előételként lapos pitakenyérrel, mártogatva olívaolajjal, citromlével és fűszerekkel (petrezselyemzöld, pirospaprika, olívabogyó stb.). Kedvelt összetevője az utcai árusok szendvicseinek, de gyakori kísérője salátáknak, csirke, hal- és zöldségételeknek is.
Kis adag: 160g
Hummusz (nagy adag)
A hummuszt gyakran fogyasztják előételként lapos pitakenyérrel, mártogatva olívaolajjal, citromlével és fűszerekkel (petrezselyemzöld, pirospaprika, olívabogyó stb.). Kedvelt összetevője az utcai árusok szendvicseinek, de gyakori kísérője salátáknak, csirke, hal- és zöldségételeknek is.
Nagy adag: 280g
Majonézes padlizsánkrém (kis adag)
Grillezett görög padlizsán megannyi remek fűszerrel, melyet ízletes majonéz gazdagít és tesz még krémesebbé.
Kis adag: 160g
Majonézes padlizsánkrém (nagy adag)
Grillezett görög padlizsán megannyi remek fűszerrel, melyet ízletes majonéz gazdagít és tesz még krémesebbé.
Nagy adag: 280g
Majonézes tonhalsaláta (kis adag)
A tonhal saláta egy igazi ízbomba, amely ötvözi a tonhalat majonézzel, borecettel, friss sárgarépával és borsóval.
Kis adag: 160g